Odborný seminár „Ži zdravo“ s MUDr. Igorom Bukovským

Učme sa žiť zdravo a predchádzať tak civilizačným ochoreniam. Občianske združenie na podporu onkológie NitraOnko opäť po roku zorganizovalo odborný seminár s mottom „Ži zdravo!“. Tentokrát sa seminár konal v priestoroch kongresovej sály Agroinštitútu v Nitre v stredu 13. novembra 2019. Našim zámerom bolo aj tentokrát upriamiť pozornosť na správne stravovanie, zdravý životný štýl a spôsoby prevencie onkologických ochorení.

Nitriansky kraj je regiónom Slovenska s najvyšším počtom onkologických ochorení na počet obyvateľov. Zdravotníci na Slovensku každoročne zaznamenávajú síce pomalý, ale stály nárast onkologických ochorení. Jednoznačný je najmä vzostup výskytu karcinómu hrubého čreva, prsníka, prostaty a pľúc. Tento nárast súvisí s alkoholom, fajčením, genetickou predispozíciou, ale úlohu zohráva tiež stravovanie. V Európe je ročne diagnostikovaných 3,4 milióna pacientov, približne 1,7 milióna zomiera. Na Slovensku je to približne 30 000 pacientov ročne, z nich zomiera približne polovica.

Pán Juraj Detvay, primár Oddelenia rádioterapie a klinickej onkológie Fakultnej nemocnice v Nitre sa vo svojom odbornom príspevku zameral na tému rakoviny konečníka a hrubého čreva. Hrubé črevo je orgán dlhý približne 1,5 m, rakovina môže vzniknúť v ktorejkoľvek jeho časti. Najviac, až dve tretiny nádorov však sú umiestnené v zostupnej časti a v konečníku, ale môžu vzniknúť aj na viacerých miestach súčasne. Kolorektálny karcinóm je pri včasnom záchyte veľmi dobre liečiteľný. Ak sa nádor zachytí včas, v sliznici čreva, je šanca na vyliečenie až 93%. Ochorenie je možné diagnostikovať aj v bezpríznakovom štádiu pri skríningovom vyšetrení, preto je dôležité ochorenie zachytiť včas. Mnoho kolorektálnych karcinómov sa začína ako polypy – nezhubné výrastky, ktoré sa môžu vytvárať na vnútornej strane hrubého čreva najmä vo vyššom veku. Isté typy polypov (adenómy) sa až takmer v 90% prípadov časom zvrhávajú na zhubné, preto ich je nutné po zistení preventívne odstrániť.

Ako si nespáchať rakovinu lyžicou? Na túto otázku v rámci svojej prednášky hľadal odpovede a ponúkal rady známy lekár, ktorý sa venuje výžive a trendom v oblasti zdraviu prospešnej životosprávy, pán Igor Bukovský. V dnešnej dobe v čase informačného chaosu a internetových nástrah je možné dopátrať sa k viacero „zaručeným metódam“ zdravej výživy. Sú však naozaj dôveryhodné a správne? V rámci svojho príhovoru poukázal na dôležitosť správneho stravovania, konzumovania potravín s vysokým obsahom vlákniny, ovocia a zeleniny. Zo štatistického hľadiska sa na Slovensku konzumuje veľmi málo strukovín, a to len približne 2,5 kg na osobu za rok. Pričom spotreba mäsa je až zarážajúca, lebo za minulý rok to predstavovalo až 105 kg na osobu za rok. V rámci diskusie z hľadiska času nemohol odpovedať na všetky otázky v plnom rozsahu, a preto odkázal poslucháčov na svoj YouTube kanál, kde môžu nájsť odborné príspevky k témam ako napr. konzumácia rýb, mliečny tuk, fazuľa z konzervy, káva s mliekom, bravčová masť, smoothie móda a pod.

Výťažok z dobrovoľného vstupného poslúžil na zakúpenie odbornej literatúry do knihovničky pre onkologických pacientov vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Ďakujeme!



Pomôžte nám zrealizovať ďalší

OZ NitraOnko
Na Hôrke 21
949 11 Nitra
IČO: 42208858
DIČ: 2023538990
0905 216 534 0911 409 891 nitraonko@gmail.com

Občianske združenie registrované na Ministerstve vnútra SR
č. spisu: VVS / 1 – 900/90-38958

tvorba web stránok